Zgodovina kluba in uspehi naših deklet

Športno ritmična gimnastika ima v Mariboru izredno dolgo tradicijo, saj njeni začetki segajo v šestdeseta leta, ko je pod vodstvom gospe Tončke Lazarevič Maribor postal center športno ritmične gimnastike v Sloveniji.

Razveseljivo je, da je svojo uspešno tekmovalno pot prav v Mariboru začela gospa Branka Vajngerl, ki je zapisana kot prva reprezentantka iz Maribora v takratni jugoslovanski državni reprezentanci. S svojim nadaljnjim trenerskim delom v Mariboru je gospa Vajngerl prispevala velik del k razvoju te lepe športne panoge. Po njenem odhodu v Ljubljano je trenersko delo prevzela gospa Metka Kotnik-Štebih.

Kljub številnim članicam, ki so se ukvarjale s tem privlačnim športom,je ritmična gimnastika kot selekcijski šport precej temeljila le na redkih posameznicah. Načrtno delo, zasnovano na mladostni zagnanosti, se je pričelo leta 1985 kot sekcija RG pri DTV Partizan Center. Iz leta v leto smo napredovali tako organizacijsko kot kvalitetno. Septembra 1991 smo trenerski kader okrepili s priznano belorusko trenerko Olgo Mancevič (svetovno prvakinjo v skupinskih vajah 1977), kar je za našo sekcijo pomenilo velik korak in preobrat. Mladostni želji in volji razviti to lepo športno panogo, se je tako pridružila še strokovnost.

Pot do vsakega uspeha je izredno strma in dolga in tega smo se zavedali tudi mi. Ob veliki pomoči staršev smo organizirali prvo državno prvenstvo v samostojni Republiki Sloveniji in osvojili prve medalje.

Vadečih deklet je bilo iz leta v leto več, pogoji za delo pa so vedno manj ustrezali našim potrebam. Pojavili so se prvi uspehi, kar je omogočilo, da smo kupili svoj prvi tekmovalni tepih in pričeli trenirati v nekoliko večji telovadnici na osnovni šoli Borcev za severno mejo. Naše uspešno delo so z največjim uspehom potrdili Tanja Kirn, ki je s slovensko reprezentanco na EP v Bukarešti leta 1993 osvojila 11. mesto, in Olga Mancevič kot ena od trenerk skupinske vaje, ter uvrstitev kar petih tekmovalk našega kluba vdržavno reprezentanco in njihov dober nastop v skupinskih vajah leta 1998 na SP v Seville.

Svojo uspešno razvojno pot smo nadaljevali v DTV Partizan Studenci. Mariborske ritmičarke so dosegale vedno večje uspehe na mednarodnihin domačih tekmovanjih. Veliko število nadarjenih deklet in potreba po boljših pogojih so nas prisilili, da smo julija 1997 ustanovili prav svoje društvo ŠRG Branik Maribor.

Uspešno pot Tanje Kirn so nadaljevale Katja Pišek, Polona Baš, Katja Kanič, Eva Pinter, Zorica Brajovič, Anja Lonec in prav slednjih pet je zastopalo leta 1998 barve Slovenije na SP v skupinskih vajah.

Uspehi teh tekmovalk so navdušili številna dekleta, ki se že lahko pohvalijo z odličnimi rezultati.

Katja Milošević, Polona Zajec, Tina Majhen, Anja Pernat so v kategoriji mlajših deklic postale državne prvakinje v skupinskih vajah, AnjaHudernik, Laura Mlakar, Mojca Kosi, Nuša Novak, Taja Lah so leta 1998 osvojile v kategoriji deklic bronasto odličje v skupinskih vajah. V letu 1999 se lahko pohvalimo z zlatim odličjem na državnem prvenstvu v kategoriji deklic v sestavi: Anja Hudernik, Tina Majhen, Katja Milošević in Polona Zajec.

Dekleta so uspešno tekmovala tudi v individualni konkurenci ter svojo nadarjenost potrjevala z odličnimi rezultati doma in v tujini. V kategoriji kadetinj je v letu 2000 Anja Hudernik zasedla tretje mesto v mnogoboju na državnem prvenstvu. Leta 2001 se je Anja Hudernik skupaj s petimi dekleti iz državne reprezentance udeležila evropskega prvenstva v skupinskihvajah ter z 11. mestom uspešno zastopala barve Slovenije.

V letu 1999 nas je zapustila naša dolgoletna trenerka Olga Mancevič, ki je odšla na novo trenersko mesto v Ljubljano. Naše vrste je v letu 2000 trenirala Anžela Robar. Konec leta 2000 smo trenerski kader okrepili z belorusko trenerko Sviatlano Luzanovo. Pod njenim strokovnim vodstvom sedaj redno vadi 50 deklet.

V letu 2003 sta se naši članici Anja Hudernik in Nuša Novak udeležila svetovnih šolskih športnih iger in tam postale šolske svetovne prvakinje.

V tem letu se lahko pohvalimo z uspehi mlajših deklic, ki so postale državne prvakinje v skupinskih vajah. V tem letu smo bili najuspešnejši v A1 programu v ritmični gimnastiki v Sloveniji.

V letu 2003 smo organizirali 9. Mednarodni turnir z udeležbo svetovne prvakinje v ritmični gimnastiki – Alino Kabayevo in podprvakinjo Elizabetto Pasievo.

V letu 2004 so dekleta našega kluba dosegala dobre rezultate na mednarodnih turnirjih in domačih tekmovanjih.

Leta 2005 se je članica našega kluba Monika Gradišnik uvrstila v slovensko mladinsko reprezentanco. Reprezentanco sta vodili naša zdajšnja trenerka Sviatlana Luzanova in Olga Mancevič. Dekleta so se udeležila Evropskega prvenstva v skupinskih vajah v Moskvi in zasedla 21. mesto.

Na DP v Mariboru smo dobili državne podpravkinje v skupinskih vajah v kategoriji deklic, najuspešnejša tekmovalka je bila Brina Strajnar, v kategoriji deklic.